top of page
cursos-cata-de-aceites-de-oliva-marzo-20

OM ATT TA MED SIG SPANIEN HEM

Maja Eklund har bott i Spanien i över fem år och är utbildad eventkoordinator som senare har vidareutbildat sig till olivoljesommilier. Hennes första hem i Spanien var i Granada dit hon flyttade 2004. Därefter har hon bott på olika platser i Andalusien som har kommit att bli ett andra hem. Senare har även Madrid fått samma innebörd, trots att platserna minst sagt kontrasterar varann. Södra Spaniens mer avslappnade stil och livsnjutarfokus kontra Madrids storstadspuls som alltid har något nytt att erbjuda. "Det finns så otroligt mycket spännande att upptäcka och njuta av i båda regionerna - jag tycker att de kompletterar varandra just för att det är så olika platser! Jag uppskattar kombinationen, när jag har varit länge på den ena platsen saknar jag den andra", säger Maja.

Under 2019 började Maja intressera sig för viner och intresset ledde henne senare in på olivoljor, både tillverkningsprocessen och provningarna påminner om varandra. För att få en bra produkt med de rätta aromerna är varje detalj viktig. Det spelar in vad det är för olivsort, kvalitet på dessa, vilken tidpunkt som man skördar, att oliverna inte får ligga för länge och börjar jäsa, att oliverna kallextraheras och tas om hand på rätt sätt efter renlighetsrutiner och så vidare. Allt ska gå rätt till och göras på ett sätt så att de viktiga och hälsosamma ämnena inte går förlorade.

"Tyvärr är olivbranschen otroligt bedrägeridrabbad och många gånger kan man inte lita på vad som står på etiketten. De flesta vet inte skillnaden på de olika beteckningarna som faktiskt är kvalitetskategorier. Står det till exempel bara olivolja på flaskan betyder det att det är raffinerad olivolja som är utblandad med lite extra jungfruolivolja för smakens skull. Den saknar alla de viktiga antioxidanterna som man ju gärna vill åt, de har försvunnit vid upphettningen. Den bästa oljan är den som är märkt extra jungruolivolja - om innehållet stämmer med etiketten så är detta en ren, defektfri olivolja som har kallextraherats från friska oliver med mekaniska medel", berättar Maja.

Maja utbildade sig i början av 2020 på en av Spaniens främsta skolor inom olivoljekunskap, den Europeiska skolan för olivoljeprovning (Escuela Europea de Cata) i Madrid, där både sensoriska analyser och foodpairing ingår som kurser. På grund av coronautbrottet flyttade hon hem till Sverige i slutet av mars och har sedan dess fokuserat på att jobba med olivoljeprovningar.

Olivolja är en självklarhet i det spanska köket och det är inte för intet som den kallas för det flytande guldet. Anledningen till att Medelhavskosten är så hälsosam är till stor del tack vare olivoljan. Den har många hälsoeffekter, till exempel  förebygger den hjärt- och kärlsjukdomar istället för tvärtom, vilket är det vanliga när man pratar om matfetter. En bra olivolja är rent konkret en fruktjuice som innehåller mycket antioxidanter och bra ämnen som har många positiva hälsoeffekter på oss människor.

Enligt de flesta svenskar är smöret det absolut godaste matfettet och att äta något som är riktigt gott smörstekt är ju det bästa som finns! Det ska vi självklart fortsätta med - men kanske inte varje dag. Om man vill ha ett hälsosammare alternativ att komplettera med så är extra jungfruolivolja ett självklart val. Det är en myt att det inte är bra att steka med olivolja - men det ska vara en stabil extra jungfruolivolja. När man sen förstår hur kryddigheten och beskan vittnar om hälsosamma ämnen och antioxidanter så blir oljan godare och man kan lära sig smaksätta med den. För mig har det blivit en självklar produkt som jag använder dagligen på ett mångsidigt sätt", säger Maja.

Maja har även studerat spansk kultur och historia på Högskolan Dalarna och arbetat både som guide och reseledare i Spanien. Genom MOMENTOS, som betyder stunder på spanska, har hon tagit fram ett unikt koncept med olivolje- och tapasprovningar där du får lära dig om det spanska kökets hemligheter. Spännande upplevelser som både är sociala och trevliga - samt lärorika och smakar gott! Målet är att hjälpa fler att upptäcka olivoljans underbara värld som både innebär ett suveränt livsmedel som gör maten godare och som dessutom hjälper hälsan en bra bit på traven. 

cursos-cata-de-aceites-de-oliva-marzo-2020_1.jpg
cursos-cata-de-aceites-de-oliva-marzo-20
IMG_5112.jpg
bottom of page